04 Mart 2008
Osmanlı Tarihini Anlamak
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.
Tarihi anlamak için ona çok geniş bir perspektiften bakmak gerekiyor. Coğrafya ile ilintilerini bilmek gerekiyor. O zamanki yaşam şartlarını, ekonomi ve sanatı incelemek gerekiyor. En önemlisi de bunu, paralel olarak dünya ölçeğinde yapmak gerekiyor. Osmanlı tarihi Avrupa'daki reformasyon hareketi veya Amerika kıtasının keşfi gibi olayları incelemeden anlaşılamaz.
Ben yukardaki zaman şeridi ile bazı tesbitlere yardımcı olmak istedim.
1. Osmanlı 600 yıl devlet olmuş. Avrupa'ya hakim olmak istemiş. 1526 Mohaç savaşı ile en büyük adımını atmış. 1529 1.Viyana kuşatması ile devlet doruk noktasına varmış. 1606 Zitvatoruk antlaşması ile Avusturya imparatorluğunu eşit bir devlet olarak kabul ederken gücünün son noktasına erişmiş. 1697 Zenta mağlubiyetinden sonra 1699 yılında Karlofça antlaşmasını imzalayarak dönüşe geçmiştir.
Kuruluştan 1.Viyana kuşatmasına kadar 230 yıl geçmiş, 77 yıl sonra da Zitvatoruk antlaşmasına varılmıştır. Yani 307 yıl devlet ömrünün tam ortlarına rastlıyor. 1683 2. Viyana kuşatmasına kadar geçen zaman şaşılacak bir şekilde gene 77 yıl. Artık devlet hızla güç kaybetmektedir ve 1699 yılında Karlofça antlaşması ile bu iyice belli olmuştur. İmparatorluğun çöküşü de 239 yıl sürmüş ve sonra tarih sahnesinden çekilmiştir.
1.Viyana ve 2.Viyana kuşatmaları arasında 154 yıl geçmiştir. 50 yılı torun sahibi olmak için makul bir yıl kabul etsek 1.Viyana kuşatması sırasında yaşayanlar 2. Viyana kuşatmasında yaşayanların dedelerinin dedelerinin dedesi olurlar. Bizler içinde dedemizin dedesini bilen kaç kişi var?
Tarihe bu açıdan bakacak olursak Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi daha gerçekçi açıdan görebiliriz.
2. Tarih şeridinin gösterdiği başka bir gerçek de bir arkadaşımın tesbit ettiği gibi; Yükselme devrinde sultanların hüküm sürelerinin, gerileme dönemine göre uzun oluşudur. 36 sultanın 13 tanesi yükselme döneminde ortalama 23 yıl hüküm sürerken gerileme döneminde bu ortalama 13 yıl olmuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder