30 Mart 2008
Eski Zamanlarda Okmeydanı
Osmanlılarda Ok atıcılığı çok önemli bir spordu. İstanbul'un alınışından hemen sonra Okmeydanı arazisi sahiplerinden satın alınarak bir fermanla ok sporlarına açılmıştır. 400 yıl burada büyük okçular yetişmiş ve büyük yarışmalar yapılmıştır. Hedefe atış ve uzağa atış olmak üzere iki kolda okçuluk vardır. Bilinen en uzun atış Tozkoparan İskender'e ait olup 1281.5 gezdir. Gez 66 cm olup, bu mesafe 845.8 m dir.
Ok meydanı biraz da bugünün stadlarına benzemektedir. Tatil günlerinde, bayramlar ve eğlencelerde orada toplanılmakta yarışma ve gösteriler yapılmaktadır. Bu eğlencelerin bugüne kadar en çok anlatılanı 1720 yılında Sultan III.Ahmet'in oğulları için yapılan sünnet düğünüdür. Eğlenceler hem Haliç'de Aynalıkavak köşkü önünde denizde, hem de Okmeydan'ında kurulu çadırların bulunduğu alanda gerçekleştirilmiştir.
Ben elimizdeki eski bilgileri, yeni teknik olanaklarla birleştirerek Okmeydanı'nın bulunduğu yeri tahmini olarak belirlemeye çalıştım. Ayrıca nişantaşları ilgili bir harita ve bu konu ile ilgili bağlantılar verdim.
http://turkish-archery.blogspot.com/2008/03/trk-menzil-okuluu-yay-ve-oklar.html
http://cizgilibahcevan.googlepages.com/
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder