04 Eylül 2016

25 Nisan 2016

Fotoğraf Çekmek - Korsancasına

Eşim Şule emeklilik hayatına başladıktan sonra fotoğrafçılık konusunda kurslara da katılarak kendisine bir uğraşı alanı yarattı. Fotoğrafçılık benim de gençliğimden beri çok ilgimi çekmiştir. 23 Nisan bayramımızı onun fotoğraf grubu ile Trilye ve Gölyazı'da geçirdik.

Çok şey gördüm ve öğrendim. Turizm ile ilgili yazıları eşim blogunda yazıyor. Ben daha çok eskiden hatırladığım veya ilginç bulduğum konuları işliyorum. Gene de elimde sizlerle paylaşmadan duramayacağım fotoğraflar var.

Size anlatmak istediğim gizemli konu. "Fotoğrafçılıkta Korsanlık"

Google ile CHDK araması yaparsanız nasıl zengin bir konu olduğunu göreceksiniz. Açılımı "Canon Hack Development Kit"

Dijital fotoğrafçılık çıktıktan sonra her firma bir bilgisayarda olduğu gibi kendi makineleri için işletim sistemlerini geliştirdiler. Aynı bilgisayar açılınca windows, linux gibi bir işletim sistemi yönetimi ele alıyor programları, dosyaları bulup çalıştırmanızı ve görmenizi sağlıyorsa fotoğraf makinesi işletim sistemi de çeşitli ayarları yapmanızı ve koşullara göre çekim yapmanızı sağlıyor. Bilgisayarlarda nasıl açık kaynak kodlu linux sistemi ortak bir çaba ile oluşturulup windows işletim sisteminden kurtulmamız sağlanmışsa, fotoğrafçılar da aynı çabayı göstermişler. Genellikle bu yazılımlar daha önce sistem geliştiren firmalardan ayrılan çalışanların yanlarında getirdikleri kaynak kodları ve çabaları ile oluşuyor. (Bill Gates de başında öyle yaptı).

Canon fotoğraf makineleri için kendileri de yaptıklarını korsanlık olarak niteleyen bir grup geliştirdikleri işletim sistemini herkese açık hale getirmiş durumda. İlginç olan şu ki objektif kalitesi ve özel algılayıcı ve görüntü işlemcileri dışında aralarında büyük fark olmayan makinelerinin motorları aynı şekilde çalışmakta. Sizin makineniz için mümkün olmayan diyafram ve enstantane ve iso değerlerine ulaşmanız mümkün.

En güzeli de script programları yazarak eklemeler yapıp daha iyi bir işletim sistemi yaratabilmeniz. Böylece yazılmış yüzlerce script var. Örnek olarak şimşek çakarken algılayıp makine o anda çekim yapıyor. Başka bir script ayar değerlerini dijital olarak gösteriyor siz orada değer verip çekim yapıyorsunuz.
Fotoğrafçılar kendi derslerini çalışırken ben de kendi dersimi yaptım.


















Burası Trilye'de Kemerli Kilise tarihi 1300'lere kadar gidiyor fresklerine zarar verilmiş. Kapalı tutuyorlar. Büyük objektifli makinelerin zor gireceği aralıktan giren makinemle çektim. Restorasyon var.



Trilye- Fırın


Trilye- Eski tarzda yeni yapı



Mudanya- Yemek yerken pencereden


Fotoğrafçılar gün batımında



Balıkçılar ve fotoğrafçılar



Gün batıyor



Sessizlik

Eşimin fotoğraflarını da onun blogundan izleyebilirsiniz.
http://suleugurlu.blogspot.com.tr/2016/05/trilye-golyaz.html

17 Ocak 2016

Bir Gezginin Anıları

!!!!Google Map Engine kaldırıldığı için harita çalışması gerçekleşemiyor!!!!

Sevgili Yücel gene yollarda...Uganda Milli Parklarını göreceğiz galiba. İyi yolculuklar dostum.

Zamanımızda bir gezginin gördüklerini nasıl aktarabileceğini düşünürken, ben de bu sayfayı yaparak katkı vermek istedim.

Marco  Polo'dan başlayarak belki de daha önceden bu yana gezginler anılarını yazar. Bir gezgin için gördüklerini ve öğrendiklerini aktarmak ve paylaşmak çok güzel bir duygudur.

2003 yılında ailece bir Karadeniz Gezisi yapmış ve ilk gezi anılarımı yazmıştım.

http://www.angelfire.com/pro/karadeniz/

Elimizde ilk dijital fotoğraf makinemiz Canon-A70 vardı. Blog diye bir kavram yoktu. Bir site yapmış ve oraya yazmıştım. O zaman bir dostum "Harita yok mu?" diye sorarak sayfa üstlerinde görülen haritaları eklememi sağlamıştı.

12-13 yıl sonra ceplerimizde bizden daha akıllı telefonlarımız var. Haritalar da artık cebimizde.

Şimdi aşağıdaki haritayı ve içindeki programı esas alarak gezi anılarının nasıl hazırlanabileceğini anlatmak istiyorum.

Blog yazarken üstte  "Oluştur" ve "HTML"  olmak üzere iki düğme görürüz. HTML kodları ile çalışmamız gerekecek. "HTML" düğmesine tıklarsak buraya yazdıklarımızın kodlarını orada göreceğiz. Şimdi yazdığım notları "Oluştur" sayfasında yazıyorum. Yer isimleri ve koordinat bilgilerini "HTML" sayfasında yazdım.

1. Aşağıdaki  bağlantıdan indirdiğiniz HTML dosyasını wordpad gibi bir kelime işlemcide açıp hepsini tarayıp seçerek sağ tuşla kopyala yapıyorsunuz.

https://drive.google.com/file/d/0B69QAI7hDwwQa1hBNWpLek9iTW8/view?usp=sharing

2. Blogunuzda yeni bir sayfa ("Gezi Hazırlığı" olabilir) oluşturduktan sonra "HTML" düğmesine basınca açılan alana gene sağ tuş ile yapıştır yaparak kopyalamayı tamamlıyorsunuz.

3. HTML sayfasında ilk önemli satır  aşağıda . Bu koordinatlar haritayı açarken o noktanın civarında  açılmasını sağlıyor. Sadece enlem ve boylam ondalık olarak girilecek.


     var latlngC = new google.maps.LatLng(0.313838, 32.582631);

4. Hep tekrar eden [   ] parentezleri içindeki kısım da bulunulan ara nokta bilgilerini içeriyor. 
  
[ '1.Kampala-25.01' , 0.313838, 32.582631 , 2 ,'a href=" http://yucel-tanyeri.blogspot.com.tr/2013/11/antigua_28.html "'+' http://yucel-tanyeri.blogspot.com.tr/2013/11/antigua_28.html /a ']
 
Burada 6 kısım var: (görüntülemeyi bozduğu için küçük ve büyük işaretlerini ben çıkardım) 

a.'1.Kampala-25.01'  :Bulunulan noktanın adı

b.'0.313838'    :Bulunulan noktanın enlemi

c.'32.582631'  :Bulunulan noktanın boylamı

d.'2'    :Bulunulan noktanın sıra numarası

e. a href=" http://yucel-tanyeri.blogspot.com.tr/2013/11/antigua_28.html " :Bulunulan noktanın bilgilerinin blogda bulunduğu yer


f.' http://yucel-tanyeri.blogspot.com.tr/2013/11/antigua_28.html' :İlgili Açıklama( Gene blogdaki yeri yazılmış)

Yeni bir nokta eklenmek istenince en sondaki nokta bilgilerini kopyala-yapıştır yolu ile bir üste eklemek ve yeni bilgileri son sırada değiştirerek yeni noktayı oluşturmak gerekiyor.

Hepsi bu kadar işte.......


(Google Map Engine uygulaması kaldırıldığı için yaptığım çalışma  sonuç vermiyor. Özür diliyorum)
MarkerWithLabel Example

15 Ocak 2016

Yeni Bir Yıl - Yeni Bir Hamle

Blog yazılarıma baktım. 2004 yılında başlamışım. 2005 yılı dışında her yıl yazdıklarımın sayısı üç beş tane. Hele 2015 yılında hiç yazmamışım. Ben kelimeleri birleştirmekte zorlanan biriyim.

2016 yılını karşılarken yazdıklarım karamsarlığımın nedenlerini açıklıyor sanırım.

Bir yıl daha sona eriyor.

Ülkemizin geleceğini düşündüm.

68'li yıllarda tam bağımsızlık derken ve bağlantısızlardan Yugoslavya'ya özenirken şimdi yok olan o güzel ülkeyi düşündüm.

Köy Enstitülerini kaldıranların, dinden nemalanan Menderes, Demirel, Özal ve dik durmayı beceremeyen İnönü, Ecevit gibi devlet adamları ile Evren gibi yetersiz askerlerin şimdi başımızda idareci olan mantık, matematik, felsefe, edebiyat ve sanat eğitimi almadan yetişen kuşakların durumunda çok büyük suçları olduklarını düşündüm.

Ülkemizi yönetenlerin, mantık dışı Osmanlı hayalleri içinde olduklarını, paralel yapı olarak niteledikleri dış güçlerle beraber çalıştıklarının farkına varamadıklarını düşündüm.

Mantık ile düşünemeyen ve tam bağımsızlık fikrini benimseyemeyen kişilerin başkalarının mantıklarıyla yönlendirildiklerini düşündüm.

Atatürk'e diktatör diyen. Askeri vesayetten kurtulacağız diyerek idarenin mantıktan yoksun kişilere aktarılmasına destek sağlayan “evet ama yetmez” diyerek oy veren liberal geçinen aymazları düşündüm.

Hem ekonomide hem dış politikada dış güçlerin kaderimizi belirleyeceği günlere yaklaşırken bizim gibi Atatürk'ün yaptıklarını şimdi daha iyi kavrayan kuşakların acizliğini düşündüm.

Bunları düşündükten sonra 1918 yılı Kasım ayında işgali yaşayan İstanbul'daki insanların 1920 yılında Ankara'da TBMM toplanacağını ve “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” diyeceğini umut edemeyeceklerini düşündüm.

Bu duygularla ve umutla,

Yeni Yılın hepimize sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.