Eşim Şule emeklilik hayatına başladıktan sonra fotoğrafçılık konusunda kurslara da katılarak kendisine bir uğraşı alanı yarattı. Fotoğrafçılık benim de gençliğimden beri çok ilgimi çekmiştir. 23 Nisan bayramımızı onun fotoğraf grubu ile Trilye ve Gölyazı'da geçirdik.
Çok şey gördüm ve öğrendim. Turizm ile ilgili yazıları eşim blogunda yazıyor. Ben daha çok eskiden hatırladığım veya ilginç bulduğum konuları işliyorum. Gene de elimde sizlerle paylaşmadan duramayacağım fotoğraflar var.
Size anlatmak istediğim gizemli konu. "Fotoğrafçılıkta Korsanlık"
Google ile CHDK araması yaparsanız nasıl zengin bir konu olduğunu göreceksiniz. Açılımı "Canon Hack Development Kit"
Dijital fotoğrafçılık çıktıktan sonra her firma bir bilgisayarda olduğu gibi kendi makineleri için işletim sistemlerini geliştirdiler. Aynı bilgisayar açılınca windows, linux gibi bir işletim sistemi yönetimi ele alıyor programları, dosyaları bulup çalıştırmanızı ve görmenizi sağlıyorsa fotoğraf makinesi işletim sistemi de çeşitli ayarları yapmanızı ve koşullara göre çekim yapmanızı sağlıyor. Bilgisayarlarda nasıl açık kaynak kodlu linux sistemi ortak bir çaba ile oluşturulup windows işletim sisteminden kurtulmamız sağlanmışsa, fotoğrafçılar da aynı çabayı göstermişler. Genellikle bu yazılımlar daha önce sistem geliştiren firmalardan ayrılan çalışanların yanlarında getirdikleri kaynak kodları ve çabaları ile oluşuyor. (Bill Gates de başında öyle yaptı).
Canon fotoğraf makineleri için kendileri de yaptıklarını korsanlık olarak niteleyen bir grup geliştirdikleri işletim sistemini herkese açık hale getirmiş durumda. İlginç olan şu ki objektif kalitesi ve özel algılayıcı ve görüntü işlemcileri dışında aralarında büyük fark olmayan makinelerinin motorları aynı şekilde çalışmakta. Sizin makineniz için mümkün olmayan diyafram ve enstantane ve iso değerlerine ulaşmanız mümkün.
En güzeli de script programları yazarak eklemeler yapıp daha iyi bir işletim sistemi yaratabilmeniz. Böylece yazılmış yüzlerce script var. Örnek olarak şimşek çakarken algılayıp makine o anda çekim yapıyor. Başka bir script ayar değerlerini dijital olarak gösteriyor siz orada değer verip çekim yapıyorsunuz.
Fotoğrafçılar kendi derslerini çalışırken ben de kendi dersimi yaptım.
Burası Trilye'de Kemerli Kilise tarihi 1300'lere kadar gidiyor fresklerine zarar verilmiş. Kapalı tutuyorlar. Büyük objektifli makinelerin zor gireceği aralıktan giren makinemle çektim. Restorasyon var.
Trilye- Fırın
Trilye- Eski tarzda yeni yapı
Mudanya- Yemek yerken pencereden
Fotoğrafçılar gün batımında
Balıkçılar ve fotoğrafçılar
Gün batıyor
Sessizlik
Eşimin fotoğraflarını da onun blogundan izleyebilirsiniz.
http://suleugurlu.blogspot.com.tr/2016/05/trilye-golyaz.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder