23 Mart 2014

JavaScript Çalışması

Mayaların İzinde çalışmasını yaparken Google Maps Engine ile düzenlediğim haritanın sınırları ortaya çıktı. Gezilen yerlerin sıra ile numaralanması ve balonların içinde görünmesi daha güzel olacaktı. Araştırınca bunun javascript ile yazılabilecek bir program ile olabileceğini öğrendim. Java biliyorum ama javascript çok farklı bir dil. Google sayesinde arayarak bir iki gün içinde böyle bir program yazmayı becerdim.

Daha sonra farkına vardığım bir olanak beni çok sevindirdi. Haritanın solundaki çöp adamı sürükleyerek sokak gezintisi yapmak da mümkün. Maya ören yerlerini de izleyebiliyorsunuz. Balonlara tıklayarak Sevgili Yücel Tanyeri'nin anlatımını ve sonunda onun verdiği bağlantıdaki fotoğraf senfonilerini izlemenizi öneririm.

(Google Map Engine uygulaması kaldırıldığı için yaptığım çalışma  sonuç vermiyor. Özür diliyorum)

MarkerWithLabel Example

14 Mart 2014

Arkadaşım Yücel Tanyeri

Bu yazımda bir arkadaşımı ve onun bir albümünü tanıtmak istiyorum.

Yücel Tanyeri ile Yenimahalle Mustafa Kemal Lisesi'nde birlikte okuyup mezun olduk. Ben FenA'da okurken o da FenB'de okuyordu. Lise sıralarında konuşmamıştık bile biribirimizle. 16-17 yaşlarında gençlerdik o zamanlar. Sonradan öğreniyorum,  ilk ve ortaokulu Samsun'da bitirmiş sonra babası tayin olunca Ankara'ya gelmişler. Fotoğrafını görünce kendisini hemen hatırladım.

Bu arada lisemizin grubu hakkında bilgi vereyim:

2003 Mayıs ayında lisemizde bir pilav günü yapılmış ve o toplantıda bir çekirdek kadro oluşmuş.Sonradan gene toplantılar olmuş.
2009 Mart ayında Hikmet Akman kardeşimizin çabaları ile Balmumcu, İstek Vakfı'nda bir toplantı yapmıştık. 
Gene o ay içinde kurduğumuz "Google Grubumuz" ve 9 Ekim 2009 tarihinde yapılan "Lisemizin  Kuruluşunun 50.Yılı" etkinliği, bu Balmumcu toplantısının ürünleridir . 

Yücel kardeşimizi bulmamız ise aşağıdaki yazısını gören bir arkadaşımızın katkısı ile oldu. Kendisi 2009 Nisan ayından beri grubumuzun etkin bir üyesidir.
http://yucel-tanyeri.blogspot.com/2008/01/beden-eitiminden-ikmle-kaliim.html


50 yıl sonra başlayan dostluklarımız çok güzel bir şekilde gelişti. Yenimahalle Mustafa Kemal Lisesi mezunları olarak çok güzel bir arkadaş grubu oluşturduk. 

Fotoğrafı Lisemizdeki toplantılardan birinde öğrencilerle sohbet sırasında çektim

Prof.Dr.Yücel Tanyeri'nin kısa bir özgeçmişi şöyle:

1970 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden tıp doktoru olarak mezun oldu. 
1970-74 yılları arasında aynı üniversitede KBB asistanı olarak çalıştı ve 1974 yılında KBB uzmanı oldu. 
1974-78 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Ankara Hastahanesi'nde KBB baş asistanı olarak görev yaptı.
1979 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Bölümüne öğretim görevlisi olarak atandı.
1982 yılında doçent  
1988 yılında profesör oldu.
2013 yılında emekli olarak, İzmir'e yerleşti.

Kendisi Hacettepe Universitesi'inin logosunu yaratan kişi olup grafik çalışmaları vardır. Ustaca yazılmış mizahi eserleri de bulunmaktadır.

http://yucel-tanyeri.blogspot.com.tr/2007/11/bir-amblem-yks_26.html 
http://yucel-tanyeri.blogspot.com.tr/2014/03/mantar-cikti.html 

Ben kendisinin Yaylalar'da(Kaçkarlar) çektiği fotoğrafları izlediğim zaman onun iyi bir kompozitör olduğunu anlamıştım. O fotoğrafları ile senfoniler yaratır. Bizlerin seyrederken yorulmamızı sağlayacak kadar, çok ama çok emek harcayarak eserler verir. Büyük bir disiplin içerisinde ve kadrajına hakim olarak karelerini seçer ve eserine yerleştirir. Arada çiçekler ve böcekler de nasiplerini alırlar. Fotoğraflarını grafik öğeler, renk ve ışık oyunları ile süsler.

Senfonileri ile albümler oluşturur. Yeni albümler yaratmak için dünyayı gezmek gerektiğini düşünür. İyi bir gezgindir de. Güney Kutbuna yaklaşmıştır. Alaska'nın üstünden uçmuş, Trans Mongolia yolculuğu yapmıştır.

Sizlere bundan sonraki yazımda, Dr.Yücel Tanyeri'nin "Orta Amerika Yollarında Maya İzleri " Albümü'nü kendi yazdığım javascript programı ile tanıtmak istiyorum.


Arkadaşım Yücel Tanyeri Mayaların İzinde

(Google Map Engine uygulaması kaldırıldığı için yaptığım çalışma iyi sonuç vermiyor. Balonların içinde sıra numaraları çıkmıyor. OpenStreetMap daha iyi bir genel görünüm sağlııyor)

GoogleMap SokakGörüntüsü(StreetView) uygulamasına girmek için YolArama(Direction) dan faydalanmak çok akıllıca.
Balona tıkladıktan sonra üstte sağda YolArama(sağa dönüş) simgesine tıklayarak ve yol aramadan vazgeçerek sağ alttaki çöp adam yardımı ile sokak görüntüsüne girebilirsiniz.

Balona tıkladıktan sonra web bağlantısına tıklanırsa blogdaki sayfasına erişilir.
Blog sayfası sonunda fotoğraflar bağlantısına tıklayınca tek tek fotoğraflar izlenebileceği gibi (sola ok) simgesine tıklayarak bütün fotoğraflar topluca da görülüp seçim yapılabilir. 
           
  (Bu da OpenStreetMap Uygulaması)

Yer Balonu tıklanınca çıkan bağlantıya tıklayarak ilgili blog sayfası okunabilir.

Harita altındaki video cihazı ile gezilen yerleri sıra ile izlemek mümkün olmaktadır. 

Akışı durdurup  yön tuşları  ile bir sonraki  gezi noktasına ulaşıp bağlantıyı tıklayarak  blog sayfası izlenebilir. Sayfa izlendikten sonra en üst tabda x tıklayarak kaldırılıp tekrar yön tuşları ile aynı şeyler yapılabilir.

Tam Ekran                                                                 (+/-) Büyütme (Harita üstünde fare tekerleği)

       

OpenStreetMap çok fazla gelişmemiş olduğu için sokak görüntüleri izlenemiyor. GoogleMap'de harita üzerinde çubuk adamı kaydırarak sokakları izlemek de çok güzel.