15 Aralık 2010

Ankara- Yenimahalle Çarşı

(fotoğrafları tıklayarak büyütebilirsiniz)Ankara'ya 8 Ekim 2010 tarihinde Mustafa Kemal Lisesi 51. Yıl Buluşması için gittim.
Aklımda çocukluk ve gençliğimin geçtiği bu güzel yerde, çarşı ve civarına ağırlık vererek fotoğraflar çekmek vardı. Daha önce çektiğim Yenimahalle evlerinin fotoğraflarını sosyal yaşamın geçtiği yerlerin fotoğrafları ile tamamlamayı düşünüyordum. Bunu başarabildiysem bana ne mutlu.



Postahanemiz bize hizmet eden en önemli yapılardan biriydi. Girişi aynı yerden olsa da başka bir görünümü vardı. 60'lı yıllarda pul kolleksiyonculuğu çok sevilirdi. Çoğumuzun kendimizin yaptığı pul defterlerimiz vardı. Yeni çıkan özel damgalı pulları almak için bu postahane önünde sabahın erken saatlerinde kuyruklar oluştuğunu çok iyi hatırlıyorum.

İlerde sağa giren cadde Çarşı caddesiydi. Caddeyi geçince 5.Durak otobüs durağı gazeteci kulubesi vardı. Gazeteci, mahallemizdeki evlere de gazete dağıtır ve her evin aldığı gazeteyi ezbere bilirdi. Biz de sokağımıza gelince ona yardım eder onun talimatına göre evlerin kapısına gazeteleri koyardık. Mükafatımız da kulubede bedava teksas, tommiks okumak olurdu.
Alttaki fotoğrafta ise otobüs durağının yeri ters yönden görülüyor.

Çarşı caddesinde çok kaliteli mandıralar, kasaplar, manavlar, balıkçılar ve bakkaliyeler vardı.
Bir de Taşkın sokağın köşesinde Çınar ekmek fırını bulunurdu. Bu fırın hala çalışıyor. Yenimahalle'nin ilk çocukları önce camcıda sonra bu fırının üstünde ilkokulu okumuşlar. Sonra Barbaros ilkokulu, daha sonra Fatih ilkokulu açılmış. Ben de bu fırına kıymasını götürüp pide yaptırdığımızı hatırlıyorum.

Taşkın sokağı geçtikten sonra, Çarşı caddesinde hepimizin çok sevdiği Şansal pastahanesi vardı. İlk supangleyi burada tatmıştık. Galiba peşmelba da vardı. Karşı sırada esnafa sorarak yerini öğrendim. Yünevi yazan dükkanın yerindeymiş. Solundaki bakkaliyeler de Eskişehir ve Erzurum bakkaliyeleriymiş. Bir toplantıda futbol takımında oynamış bir arkadaşım o bakkaliyelerin sponsor olarak Yenimahalle futbol takımına nasıl destek olduklarını anlatmıştı.

Yenimahalle'nin ikinci büyük sineması sağa Serdar sokağa girince biraz ilerde sağda idi. Bu sinemada Brigitte Bardot ve Parisli Kız filmi aklımda yer etmiş nedense. Bina yıkılmış uzun bir süre arsası otopark olarak kullanılmış. Şu anda yerinde iş merkezi olarak bir bina yapılmakta.

Parkımız ve Alemdar sineması 5. durağın en bilinen yerleriydi. Park önceleri pazar yeriydi sonradan pazar yeri İvedik caddesine taşındı. İvedik caddesi uzak olduğu için pazar arabası olarak tornetlerin önemi arttı. Park Yenimahalleli çocukların buluşma yeriydi. Alemdar sineması tam parkın karşısındaydı. Cumartesi Pazar ucuz halk matinesi olurdu. Alemdar sinemasında bir de düğün salonu vardı. Düğün ve nişan merasimlerine de giderdik.

1 yorum:

Sedat Gedikli dedi ki...

Çınar fırını arkada kalırsa sağa doğru Eskişehir pazarı, Erzurum pazarı, ŞansaL pastanesi ve tam köşede halıcı vardı, Yukarı sola doğru, çınar fırınının hemen yanında lokanta sonra kahve olmuştu, yanında muharrem abinin berberi, arada da büfe vardı, devamında hırdavatçı vardı sonra market olmuştu, Şarküteri, Pastane (köşede) hemen karşısında da pastane vardı Musluoğlu, Tam karşısında Taksi durağı, yanında belediye, Belediyenin önünde Cumartesi günleri gece saatlerinde mehter takımı gelip konser verirdi, Emlak Kredi Bankası, Camii, Alemdar sineması Yazlık ve kışlık hemen yanında Çavuşoğlu camii vardı ezan okununca sinema dururdu. Sinemanın hemen karşısı eskiden azar olarak kullanıldı sonra park yapılmıştı, o zamanlar resim çekmek kolay değil her ne kadar Yenimahalle iki dükkanımız olsa da dış çekimler nedense pek yapılmazdı. Foto Taç ve Foto Sebat, keşke bol bol resim çekebilseydik. her seferinde geziyorum ama o eski sıcak evler tek tek yok oluyor.