08 Ocak 2019

Nice-Cannes arasında 125 yıl önce yapılmış bir gezi



SAUT DU LOUP ÇAĞLAYANI

125 yıl kadar önceyi yaşamak bana çok çekici geliyor. Mehmet Enisi ve iki arkadaşının bu vadide bulunması ve çağlayanın anlatımı, bugünün bilgi çağının getirdikleri ile birleşince çekicilik kazanıyor. Beni çeken şey belki de araştırmak için bu bilgi çağının sunduğu olanakları kullanmak olmalı.


Anlatımda biraz çelişki var. Önce gemide bir Fransız arkadaşı ile sözleştiklerini ve Nis şehrinde opera tiyatrosuna gidip otelde bir gece kaldıktan sonra Grass yönünde bir treni ile çağlayanlara gttiklerini anlatıyor. Çağlayanlarda da üç refikimle beraber diyerek beraber staja gittikleri arkadaşlarından da bahsediyor. İki kere gitmiş de olabilir. Nis opera binasını 1000 kişilik diye anlatması da beni şaşırttı. İşte bir konu daha araştırmak için.. Faust'u seyretmişler.
Google Maps ve sokak görüntüleri yardımı ile araştırınca eski demiryolu güzergahını da buldum. Raylar sökülmüş karayolu olmuş. Yazıda istasyon isimlerinin vermiş olması çok güzel.

.https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/4cdf10f3-9874-4c60-98f4-6a2b063e7896/image.png

Yüksekteyiz, heyeti mecmusu bir kaleli cesim, istihkama benzeyen Vance karyesine doğru koşuyoruz. Deniz görülüyor...... sahilden olan uzaklığımızı, mesafeyi fasılayı bir takım müteselsil münhat ve bazı mevkilerinde mürtefi tepeler teşkil etmiş. Letafet fevkaledeyi mevkiye haiz olan Touret(Tourettec) mevkiine geldik. Güneş yükselmiş idi. "Halt-dolu" mevkiinde trenden indik.
Şimdi Tourrettes yazılıyor. Başka yerde de aynı isim olursa karışmasın diye Loup nehri ismi de eklenmiş. Bu durak merkezde olmalı. Loup kanyonu ve şelaleye gidecekler için bir durak daha var. Burası kanyonun girişi ve başlangıcı. Vadiyi geçen eski demiryolu köprüsü de buradaymış. "Halt-dolu" mevkiinde indik dediği yer burası olmalı. (Halt dö Lu demek istiyor)
Gideceğimiz çağlayanın methali buradadır. Bu mevkiide şimendiferin vadiyi geçebilmesi için
yapılmış olan gayet mürtefi ve bir çok kemerlere havi olan taş müstahkem köprü şayanı tamaşaa bir eser idi. Vadinin şark yakasındaki lokantaya uğradık. Çağlayanın menbaına ne kadar gidilip gelineceğini sual ettik. İki veya ikibuçuk saatte kabil....
Vadiyi geçen demiryolu köprüsü roma su kemerlerine benzer olmalı. Köprü ikinci dünya savaşı sırasında dinamitle yıkılmış. Ayaklar yerinde duruyor.
Çok enteresan tesbitler var. 125 yıl önce de "sual etmek" deniliyor.
Google Map yürüyerek gitme mesafesi olarak bu süreyi veriyor. Yemeğe iki saat geç gitmiş olmalılar.

https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/1611c406-39e9-437d-9ef0-a8e0bcbbb59d/image.png

Araştırınca daha kısa bir yol buldum. Yürüme olanağı olmadığı için yürüyüş için verilmeyen, bisiklet için verilen bu yol eskiden kullanılan basit bir yol olmalı. Mesafe daha kısa. 3.5-4.0 km mesafeyi 2.5 saatte gidip gelmiş olmalılar. Bu yolu sokak görüntüsü ile görüntülemek mümkün. Bu yol ve eski tren yolu 125 yıl veya daha fazla süredir yaşamlarını sürdürüyorlar.

https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/fff6c217-e31a-42ea-99fc-362053b70556/image.png

Burası eski tren yolu. İstasyon da onların indikleri istasyon. Üzerinde "HALTE LOUP" yazıyor. Mehmet Enisi doğru yazmış. Yaşıyor olsalar ne kadar şaşarlardı. Raylar sökülmüş.

https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/36d05ab4-ddd1-4dbe-9adf-474251d316bf/image.png

Şayanı tamaşaa taş müstahkem köprüden kalanlar da bu işte. Onlar bu viadükten geçtikten sonra istasyonda inmişler.

https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/b94dfb74-eeed-41f6-8e1d-2b3ff90c6041/halteloup.jpg

Üst sol köşede istasyon ve aşağı doğru yay çizen viyadük ayakları belli oluyor. İstasyon viyadük bitimine yapılmış.

https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/ab9f62f3-eded-4c07-b4bc-2c916fd7e714/image.png

Bu da yol üstünde eski yıkılmamış bir viyadük. Yıkılanı zihinde canlandırmak için gerekiyor. 

Ek olarak faydalı bir bilgi:

https://storage.googleapis.com/slite-api-files-production/files/a245fb4f-ae16-40eb-9b86-90f1c31baa6e/image.jpg